ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътКултураНовини

Френският институт в България организира събитие в Пловдив

Дискусията е част от честванията на 145-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Франция и България

Посолството на Република Франция в България и Френският институт организират седмица, посветена на Ромен Гари – френски писател и дипломат, сценарист, военен пилот, пътешественик с изключителна литературна кариера. Той е единственият двукратен лауреат на престижната литературна награда „Гонкур“ – веднъж 1956 г. под вече утвърдения си псевдоним Ромен Гари и втори път, през 1975 г., като Емил Ажар (Émile Ajar).

От 21 до 25 октомври 2024 г., в градовете София и Пловдив (с осигурен превод френски/български) се провежда поредица от дискусии и прожекции на филми, които са част от честванията на 145-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Франция и България.

Събитието в Пловдив е на 25 октомври 2024 г., петък, от 18:00, в зала „Съединение“ на Регионален исторически музей – Пловдив, пл. „Съединение“ №1, в партньорство с Община Пловдив и международния кино-литературен фестивал „Синелибри“ и любезното домакинство на РИМ -Пловдив.

Форматът в града под тепетата е дискусия с участието на Кервин Спир, писател-биограф, на тема „Ромен Гари в София (1946-1948): тоталитарният опит“. Модератор е Люк Леви, съветник по сътрудничеството и културната дейност, директор на Френския институт в България.

Входът е свободен. Осигурен е консекутивен превод, необходима е регистрация, която може да бъде направена на страницата на събитието https://institutfrancais.bg/spomen-za-romen-gari/

Дискусията с Кервин Спир ще разгледа дълбокото влияние на българския опит върху антитоталитарното мислене на Гари. Като следвоенен дипломат в страна, която е на път да бъде завладяна от съветската власт, този период е истинско политическо училище за писателя, който може да наблюдава отблизо действието на установяващия се тоталитаризъм. Чрез непубликувани досега документи от дипломатическата му кореспонденция, участниците ще открият един ясновиждащ и проницателен Ромен Гари, който описва България като „абсолютен триумф на тоталитарните тенденции“.

Френският писател Кервин Спир е завършил политически науки и е доктор по френска литература в университета Нова Сорбона. След като защитава дисертация върху творчеството на Ромен Гари и съдейства за нейното издаване в колекцията „Плеяда“, той публикува трилогия романи, озаглавена „Господин Ромен Гари“, издадена от Галимар в колекция „Бяла“. Първият том получава наградата Ернест Лемонон за 2022 г. от Академията за морални и политически науки, а вторият – наградата за подкрепа на литературното творчество Анри дьо Рение за 2023 г. от Френската академия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина